Koronan vaikutukset

Viimeisen viikon aikana videoiden katsojamäärät ovat nousseet monin kertaisiksi aiempaan verrattuna, kun kaikkialla Suomessa on siirrytty etäopetukseen ja opettajat ovat alkaneet hyödyntämään avoimesti löytyviä videoita opetuksen tukena. On hienoa, että videoille ja sivustolle on löytynyt tilausta, vaikka tilanne muuten onkin hankala.

Aikoinaan videoiden teon aloittaminen tuli tehtyä käänteistä opettamista ajatellen eli tarkoitus oli saada oppilaat katsomaan kotona videoita ja koulussa olisi sitten aikaa tehdä tehtäviä opettajan auttaessa. Ainakaan omat oppilaani eivät ole kovin hyvin löytäneet videoita osaksi omaa oppimistaan, kun apua on voinut aina kysyä tunnilla ja hyvin opetus on noinkin toiminut, että epäselväksi jääneet asiat selittää oppilaille aina erikseen.

Korona pääsi yllättämään lähes kaikki ja muutamassa päivässä piti kehittää uusia tapoja eri aineiden oppimiseen. Suorana tapahtuva opettaminen verkon yli ei välttämättä ole kovin mielekästä, joten opetusvideot ovat olleet varmasti monessa aineessa aktiivisessa käytössä. En ole vielä tarkemmin alkanut omilta oppilailta selvittämään kuinka aktiivisesti ovat katsoneet videoita, mutta olen ainakin yrittänyt ohjeistaa, että videot olisi hyvä katsoa ennen uuden aiheen tehtävien tekemistä.

Koska videoille on nyt tilausta, on niiden tekemisessä tullut jälleen aktivoiduttua ja tavoitteena olisi saada matematiikan kokonaisuus valmiiksi lähiviikkoina ja lisäksi kemian osalta olisi tarkoitus tehdä seiskoille ja kaseille videoita.

Itse opetuksen saa ulkoistettua videoille, mutta miten hoitaa oppilaiden neuvominen etäyhteyden kautta? Itselläni aiemmin tunnit ovat kuluneet oppilaiden henkilökohtaisessa auttamisessa yksittäisten tehtävien kautta opettaen ja nyt on pitänyt kehittää uusia tapoja tuon avun antamiseen. Ensimmäisen viikon aikana oppilaat ovat kysyneet apua tehtäviin lähinnä Teamsin keskustelulla joko suoraan koko luokan avoimella kanavalla tai sitten henkilökohtaisesti. Yleensä avun on pystynyt tarjoamaan suoraan tekstillä tai osia esimerkkiratkaisusta kuvaksi liittäen. Välillä on tullut myös paperille tehtyä ratkaisun osia ja niitä liitettynä kuvina oppilaille.

Jos tehtävä on hankala ja oppilaalle pitää päästä selittämään syvällisemmin miten tehtävä ratkeaa ja miten teoriaa pitäisi soveltaa, ei teksti ja kuvat välttämättä ole enää riittäviä. Noita tilanteita varten on tullut kehitettyä videopuheluihin perustuva systeemi, jossa kamera kuvaa suoraan vihkoa ja pääsen kynällä ratkomaan tehtävää ja samalla oppilaan kanssa juttelemaan miten hän ymmärtää asian. Toistaiseksi en ole keksinyt parempaa keinoa tarjota tuntitilanteen kokemusta vastaavaa avun tarjoamista oppilaille.

Koska etäopetus tulee jatkumaan vielä melko pitkään ja erilaisia ongelmia ja haasteita tulee tasaisesti vastaan, tulee todennäköisesti myös toimintatapoja kehitettyä kevään myötä merkittävästi. On mielenkiintoista nähdä miten pitkä etäopetusjakso vaikuttaa perinteisen koulun käytäntöihin ja kuinka paljon jakson aikana opittuja asioita siirtyy osaksi perinteistä opetusta.

Tsemppiä kaikille opettajille, oppillaille ja huoltajille yllättäen eteen tulleessa tilanteessa, jossa kaikki joutuvat oppimaan uusia tapoja toimia.

Oppilas näkee videopuhelussa vihkon, johon saa puhelun aikana ratkoa tehtävää samalla, kun juttelee oppilaan kanssa.

Vastaa